Wandeltips voor in de bergen

door Iris Timmermans
Wandeltips

Niets is zo lekker als wandelen door de bergen. Het is uitdagend, je bent één met de natuur, je kan je gedachten laten gaan en vaak word je tijdens je tocht beloond met prachtige uitzichten. Wel zo prettig om goed voorbereid en comfortabel aan je tocht te beginnen, zodat je niet aan tegen onaangename verassingen aanloopt. In dit artikel zes wandeltips voor in de bergen.

1. Ken de route op je duimpje

Wanneer je de route al op je duimpje kent, kan je deze tip uiteraard overslaan. Maar wanneer je in een voor jou onbekend gebied gaat wandelen, is het belangrijk om de route scherp te hebben. Is het pad duidelijk aangegeven, kan je makkelijk van start. Maar moet je de route zelf zien te vinden? Zorg dat je met een bekende van het pad de route kan doornemen, of dat je een uitgeschreven routeomschrijving kan meenemen. Ga je wandelen in een gebied dat je niet kent, zonder gids? Zorg dan altijd dat iemand weet waar je gaat wandelen en wanneer je verwacht terug te zijn. Dat wandelt ook vaak rustgevender.

wandeltips
SDC14428

2. Wees voorbereid op het weer

In de bergen kan het weer snel omslaan. Soms begin je de dag in stralend weer, en eindig je als een verzopen kat. Zorg dus dat je hierop voorbereidt bent. Neem bijvoorbeeld altijd regenkleding mee en kleding om je warm te houden. Loop je een huttentocht? Bescherm je schone kleren goed tegen het water, zodat je droge kleren hebt wanneer je bij je accommodatie aankomt (anders dan wij hadden in Sapa, Vietnam).

Wanneer je tijdens je route met grote hoogteverschillen te maken hebt, wees je dan bewust van de temperatuurverschillen. In het dal is het vaak een aantal graden warmer dan bovenop de berg. Met een windje bovenop de berg is het gevoelsmatig vaak nog een stuk kouder.

3. Goede schoenen maken het halve werk

Zoals het gezegde luidt, is een goed begin is het halve werk. In het geval van wandelen zijn goede en comfortabele schoenen het halve werk. Loop je op schoenen die niet lekker zitten? Of met weinig reliëf? Overweeg dan om te investeren in nieuwe berg- of wandelschoenen. Vaak kosten schoenen rond de 100 tot 120 euro. Een kwalitatieve outdoorwinkel kan je het beste op maat adviseren. Ga je over verharde paden wandelen of juist over ruige wegen? Lange tochten of korte tochten? Zij weten wat je nodig hebt!

4. Loop op je eigen tempo

Soms loop je met anderen een tocht. Je krijgt dan te maken met verschillende snelheden van wandelen. Een van de belangrijkste wandeltips is om altijd op je eigen tempo te lopen. Wanneer je gaat haasten, zal je merken dat je sneller moe raakt en ook minder geniet. Zonde dus.

Valle de Cocora

5. Wat zit er in je rugzak?

Wij zijn snel geneigd om (te) veel spullen mee te nemen tijdens een wandeling. Kans op vogels spotten? Verrekijker mee. Kans op regen en wind? Regenjacks mee. Meerdaagse wandeling? Droge kleren, extra sokken voor de zekerheid, genoeg snacks, kaartspel voor de gezelligheid, e-reader voor de ontspanning – en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Toch is het belangrijk om keuzes te maken. Tijdens een meerdaagse wandeling hoef je echt niet elke dag in een schone outfit te lopen. ’s Nachts je kleding laten luchten is prima. Zorg wel dat je altijd voldoende drinken meeneemt, of tijdens routeplanning checkt op bijvul-mogelijkheden. Zeker in de zomer is dit cruciaal, wandelen in de hitte en op hoogte droogt je snel uit.

6. Hou de natuur schoon!

De laatste en misschien wel belangrijkste wandeltips: hou de natuur schoon! In de bergen laat je de drukke wereld ver achter je. Stadsgeluiden, rijtjeshuizen en auto’s kom je niet tegen. Gelukkig ook amper troep en afval. Door niks achter te laten in de bergen, dragen wij wandelaars ons steentje bij om dit zo te houden. Neem tijdens je wandeltocht altijd een afvalzakje mee, waar je je afval in kan doen. Zo kunnen we zo lang mogelijk optimaal genieten van de ongerepte natuur!

Wandeltips compleet?

Mis je nog wandeltips? Deel deze in een reactie!

dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

Ferdi 16 oktober 2018 - 13:57

Hee hallo daar…, ‘vroeger niet altijd met evenveel plezier tijdens verplichte huttentochten…’ nou, je hield er anders wel mooie bergdiploma’s aan over!
Maar heel fijn dat je tegenwoordig niets liever doet.
Ciao

Reply
Els Alkemade 15 januari 2019 - 22:21

Ha Iris…Ik ontdekte een spelfout in jouw inleiding. Je noemt “verplichtte huttentochten”…maar verplichte is met één “t”…toch?
Zit me toch hoog..dat je het als verplicht hebt ervaren…. 😉 haha grapje.
Groetjes
Els

Reply
Iris Timmermans 21 januari 2019 - 13:25

Hi Els, je hebt helemaal gelijk! Bedankt, ik heb het aangepast 🙂 Vroeger inderdaad verplicht, inmiddels erg blij mee!

Reply

Laat een reactie achter