4 daagse tour: ontdek de omgeving van Salar de Uyuni in Bolivia

door Iris Timmermans
Salar de Uyuni

Salar de Uyuni is een van de grootste zoutvlaktes ter wereld. Voor veel mensen is dit dé reden voor een bezoek aan Bolivia in Zuid-Amerika. Vaak zonder precies te weten wat voor moois je er allemaal bij krijgt. In vier dagen zie je wat de Salar de Uyuni en haar omgeving te bieden heeft. Wat dacht je van geisers, flamingo’s, gekleurde meren en rotsformaties?

Start je tour Salar de Uyuni op een uitgestorven treinkerkhof

De tour naar de zoutvlakte start op een trein-kerkhof. Met verroeste cabines lijkt hier haast op het wilde westen, het is een speeltuin voor volwassen. Schommel tussen de coupés, beklim de verlaten treinstelsels of wandel rustig rond.

De zoutvlakte Salar de Uyuni

Na het treinkerkhof ga je naar de zoutvlakte. Een laag zout van wel acht meter dik. Wanneer je de zoutvlakte bezoekt aan het eind van het regenseizoen, ligt er een klein laagje water op het zout. Hierdoor waant je je in wereld waar hemel en aarde zijn versmolten. Wij bezochten de zoutvlakte in het droogseizoen. Sta op een bergje zout die her en der verspreidt zijn en bekijk de vele lijnen die over de vlakte lopen. In welk seizoen je de zoutvlakte ook bezoekt, zorg dat je camera goed is opgeladen. Door de uitgestrekte vlakte komt perspectief te vervallen en kan je de creatiefste foto’s maken.

Salar de Uyuni

Isla del Pescado, een eiland vol cactussen

Op de uitgestrekte zoutvlakte vind je een cactuseiland genaamd Isla del Pescado. Op het eiland staan honderden cactussen, sommige van wel honderden jaren oud. Loop naar de top van het eiland voor een uitzicht over de Salar de Uyuni.

Flamingo’s in gekleurde meren

Rondom het gebied van de Salar de Uyuni liggen vele meren. Sommige hiervan zijn gekleurd. Dit komt door de aanwezigheid van algen en mineralen in het water, zij veranderen soms de kleur van het water. Zo zagen wij een roze, rood en groen meer. Vaak met tientallen flamingo’s. Op de foto Laguna Colorada.

Salar de Uyuni
Salar de Uyuni

Sol de Manana bij Salar de Uyuni

Bij Sol de Manana lijkt het alsof je in de wolken wandelt. Deze komen van het pruttelende water en de geisers vandaan. De gidsen laten je hier vaak zelf rondlopen, terwijl er geen paden zijn. Hou er rekening mee dat de aarde op dit soort plekken vaak iets dunner is, en kom niet te dichtbij de geisers en spleten in de grond.

Rotsformaties in de woestijnen Siloli en Salvador Dali

De Siloli en Salvador Dali woestijnen staat bekend om hun aparte rotsformaties. In het ruige en uitgestrekte landschap van Bolivia is het soms vreemd om ineens een rotsblok tegen te komen. De meest bekende is waarschijnlijk de stenen boom, Arbol de Piedra.

Salar de Uyuni

Alpacca’s maken je uitzicht compleet tijdens je bezoek aan Salar de Uyuni

Tijdens de Salar de Uyuni tour zit je behoorlijk water uren in de auto. Toch verveelt dit niet snel. Het landschap is heel divers, waardoor je er niet op uitgekeken raakt. Voeg er nog een kudde alpacca’s aan toe en je uitzicht is compleet.

Badder in een warmwaterbron

Een van de laatste stops tijdens je vierdaagse trip is Laguna Challviri. Vaak kom je hier ’s ochtendsvroeg aan in de ijzige kou om een bad te nemen in de natuurlijke hottub. Het is even bikkelen om je om te kleden, maar het is het zeker waard. Een mooi einde van je tour door de omgeving van de zoutvlakte Salar de Uyuni.

Salar de Uyuni
Salar de Uyuni

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter