Trotseer de Death Road in Bolivia per fiets

door Iris Timmermans
IMG_3020

De Death Road in Bolivia, de naam zegt het al. Op deze oorspronkelijke autoweg zijn ontelbaar veel mensen omgekomen. Niet verassend, de 32 kilometer lange weg ligt naast een ravijn. Op sommige plekken kijk je honderden meters naar beneden vanaf het smalle pad. Tijdens het tellen van de kruizen langs de weg raak je al snel de tel kwijt.

Het pad varieert in breedte. Soms tref je een stuk van drie meter breed, op andere plekken is het maar anderhalve meter. Als je op de Death Road staat, is het onvoorstelbaar dat tweerichtingsverkeer jaren geleden nog de normaalste zaak van de wereld was.

Death Road voor toeristen

Door de vele ongelukken is de autoweg in 2006 vervangen voor een veiligere en geasfalteerde weg. Deze gaat om het ravijn heen. Auto’s en vrachtverkeer verkiezen uiteraard de vernieuwde weg, waardoor de Death Road amper meer verkeer heeft. Zou je denken… De Death Road is inmiddels een toeristische attractie voor echte adrenalineliefhebbers. Daredevils scheuren hier naar beneden op een mountainbike. Sommige gaan écht hard, anderen toeven rustig naar beneden en genieten van het mooie uitzicht. Mocht je de verleiding niet kunnen weerstaan; weet waar je aan begint! Want zeker in het begin fiets je met samengeknepen billetjes naar beneden.

Kies een goede organisatie uit

In La Paz genoeg keuze om een geschikte organisatie uit te kiezen: veel organisaties bieden tours aan inclusief mountainbikes voor de Death Road. Waar je de avontuurlijke dag ook boekt, zorg dat je de fietsen ziet en keurt. Vraag hoe oud ze zijn, en check de remblokjes. Daarnaast is de Death Road niet geasfalteerd, maar is het een hobbelige weg vol met kiezels en rotsen. Sommige organisaties bieden daarom ook pols- en kniebeschermers aan. Een organisatie geeft je zelfs een heel pak. Hoewel het voor de onbezonnen reiziger misschien wat overdreven lijkt, was ik uiteindelijk ontzettend blij met de goede bescherming.

Death Road facts

  • Op de Death Road zijn rond de 20.000 mensen omgekomen
  • Je fietst 32 kilometer op de onverharde weg
  • Tijdens het mountainbiken daal je 3500 meter
  • Al vanaf de jaren ’90 nemen toeristen hier een kijkje op de Death Road
  • Bij Bolivianen staat de Death Road bekent als ‘El Camino de la Muerte’
  • De Death Road is een van de weinige wegen van La Paz richting de Amazone
Death Road - Mighty Mountains 2
Death Road - Mighty Mountains 7

Blijf scherp op de Death Road

Vroeg in de ochtend vertrek je richting de Death Road. Vanuit het busje zigzag je door de bergen omhoog, je ziet de mooiste toppen voorbij komen. Na zo’n twee uur ruil je het busje in voor je mountainbike. Om in te komen fiets je eerst een deel over de geasfalteerde weg. Volg de gids goed, deze slaat op een gegeven moment rechtsaf de Death Road op. Dan pas begint het échte avontuur. Al slalommend om hobbels en kiezels fiets je langs het ravijn. Hoe verder je afdaalt, hoe meer je de natuur om je heen ziet veranderen. Terwijl je begint in de ruige toppen van de Andes, kleurt de omgeving langzaam groen en eindig je in de jungle. Onderweg kom je veel watervallen tegen, grote plassen water, maar vooral veel kruizen langs de weg. Het houdt je scherp.

Zo langzaam als een slak

Zelf was ik tijdens deze afdaling een slak. Zowel omdat ik graag geniet van het uitzicht, maar bovenal omdat ik het toch wel spannend vond. Het ravijn was op sommige plekken zo diep, en het pad zo smal en steil. Hierdoor druk je continu je remmen in, wat zorgt voor de nodige verkramping. Toen ik na 32 kilometer eindelijk beneden was, kon ik een frisse duik in het zwembad goed gebruiken. En dat met het beroemde t-shirt ‘I survided Death Road’ op zak!

Death Road - Mighty Mountains 9

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter