Tips voor de perfecte route west Canada in 3 weken

door Iris Timmermans
route west canada

De Rockies, Whistler, Vancouver Island… Natuurliefhebbers, eat your heart out in het westen van Canada. De combinatie van zee en bergen & flora en fauna maakt dat je hier het liefst maanden wilt rondreizen. In dit artikel tips voor een route west Canada, voor drie weken natuur.  Proef de mentaliteit van de bewoners van Vancouver Island, beklim de bergen en bezoek de vele gletsjers in de Rockies. 

De route west Canada

Wij reisden met de bus, uiteraard is dit ook goed te doen met een huurauto.

 • 2 dagen Vancouver
 • 6 dagen Vancouver Island (Victoria & Tofino)
 • 3 dagen Whistler
 • 2 dagen Kelowna / Kamloops (reisdagen)
 • 7 dagen Rocky Mountains (Banff naar Jasper)
 • 1 dag Edmonton / Calgary, op naar Nederland

Start je rondreis west Canada in Vancouver

Het hippe Vancouver is omringd door bergen en tevens de start van je route west Canada. Ook in de stad zelf duik je zo de natuur in; het grote Stanley Park bewonder je per fiets of te voet. Het park is gelegen aan het water en nabij de haven, hier vliegen de watervliegtuigjes af en aan. Wandel door het hart van het groene park voor een groene oase, of per fiets als je meerdere uithoeken van het park wil bekijken. Neem op zomerse dagen je zwemkleding mee, aan de rand van het park vragen de strandjes om een duik. Wij picknickten midden in het park bij een meer wat iets weghad van een groene oase – door alle waterlelies was het water niet eens meer zichtbaar. Dagen: 2

route west canada
route west canada

Per boot naar Vancouver Island

In zo’n twee uur brengt de pont je van het vaste land naar Vancouver Island. Het eiland is ongeveer net zo groot als Nederland, een feit dat maar weinig Canadezen geloven. Wij pakten de Greyhound bus van Vancouver naar Nanaimo, de pont is dan inbegrepen. Het dorpje oogde op een regenachtige dag wat saai, dus reisden we snel door naar het zuidelijker gelegen Victoria. Een contrast met het grijze Nanaimo, Victoria is kleurrijke stad. Eén van de leukste steden die wij bezochten tijdens onze route west Canada. Elke hoek van de straat is versierd met bloemen. In de stad proef je de Engelse invloeden, zeker voor het overheidsgebouw gebouw. ’s Avonds is dit verlicht met 3333 lichtjes.

Orka’s spotten

De wateren rondom Victoria zijn ook een trekpleister, maar dan vooral door de orka-families die daar wonen. Aan de haven kies je een tour uit bij een van de vele organisaties. Neem je verrekijker mee; sinds kort heeft de Canadese overheid besloten dat boten op 400 meter afstand moeten blijven van de orka’s om ze meer rust te gunnen.

Na twee dagen in Victoria waren we toe aan natuur. We reisden af naar Tofino, een klein surfdorpje aan de westkust van Vancouver Island. De weg nam ons mee door het hart van het eiland. Door de bergen langs grote meren. Eenmaal aangekomen bij Tofino streken we neer op het strand, in de verte herrezen de bergen uit het meer. Wederom maakten de watervliegtuigjes ons realiseren; we zijn écht in Canada.  

Terug naar het vaste land, op naar Whistler

Whistler heeft zich tijdens de Olympische winterspelen in 2010 goed op de kaart gezet. Dit dorp is zowel een aanrader tijdens winter en zomer. Pak de gondel omhoog voor uitzicht, en sjees per mountainbike of op je latten in de winter naar beneden. Het dorp dankt haar naam overigens aan de marmot, zij maken een fluitend geluid wat door de bergen echoot. Een ‘whistle’ in de bergen. 

Mighty Mountains
route west canada
route west canada

De kers op de taart tijdens een rondreis route west Canada: de Rocky Mountains

De Rocky Mountains lopen van het zuidelijk Verenigde Staten door tot in Canada. Met een lengte van  4.800 kilometer is dit een van de grotere bergketens van de wereld. Start je Rocky avontuur in Banff en reis af naar Jasper. Beide dorpen liggen in hun gelijknamige nationale parken: Banff NP en Jasper NP. De Icefield Parkway verbindt de twee nationale parken, een slingerende autoweg door het hart van de Rockies. Tijdens de route is veel natuurschoon te bewonderen; felblauwe meren, scherpe pieken, watervallen, canyons en gletsjers. Wie geen haast heeft, last meerdere overnachtingen in onderweg.

Tussenstop Whistler en Rockies route West Canada

Wie liever niet in een keer doorreist naar de Rocky Mountains (per nachtbus in zo’n 12 uur bereikbaar vanaf Vancouver), maakt een stop in Kelowna of Kamloops. Hoewel je hier niet weken hoeft te vertoeven, is het een prima bestemming voor een overnachting.

Speciale tip voor busreizigers

Busreizigers opgelet: wanneer je van Banff naar Jasper wilt reizen, mis je met de Greyhound het hart van de Rockies. Deze gaat namelijk eerst terug naar Calgary, om vanaf daar via de stad Edmonton terug de Rockies in te rijden naar Jasper. Erg zonde als je rondreist door west-Canada.  Daarom boekten wij een tour bij Moose Travel, zij organiseren natuurtrips door heel Canada. Met de Athabasca tour ervaar je de Rocky Mountains in vier dagen en reis je van Banff naar Jasper met een paar tussenstops, en weer terug. Een aanrader! Moose Travel organiseert deze reizen van april tot en met oktober. ’s Winters is de Icefield Parkway ook een aanrader, je bevindt je dan in winterwonderland. Alleen te bereiken via een (huur)auto.

Terugvliegen vanaf Calgary

Hoewel we prima verhalen hebben gehoord over de steden Edmonton en Calgary, kwamen wij naar west-Canada voor de natuur. Vandaar dat wij deze steden hebben overgeslagen en alleen het vliegveld van Calgary hebben bezocht.

route west canada
Winter in de Rocky Mountains

Praktische tips voor een rondreis door west-Canada

 • Vlieg op Vancouver en terug vanaf Calgary / Edmonton, zodat je meer tijd hebt om alles rustig te bewonderen in plaats van heen en weer.
 • Besluit je per bus te reizen? Dat kan! De Greyhound rijdt zo ongeveer door heel Noord-Amerika.
 • Een auto huren kan uiteraard ook. Overweeg een busje te huren als je graag in de natuur overnacht. Wees je overigens wel bewust van het feit dat je per nationaal park toegang moet betalen per auto. Deze bedragen lopen al snel op. Bekijk de prijzen voor Banff National Park en Jasper National Park.
 • Via bus in Rocky Mountains aangekomen? Wanneer je van Banff naar Jasper wilt reizen, mis je met de Greyhound het hart van de Rockies. Deze gaat namelijk eerst terug naar Calgary, om vanaf daar via de stad Edmonton terug de Rockies in te rijden naar Jasper. Als bergliefhebber wil je dit niet missen. Overweeg daarom om een tour te boeken met Moose Travel, dan reis je van Banff naar Jasper met een paar tussenstops, en weer terug. Een aanrader! ’s Winters huurden we een auto.
 • Zomer of winter… Beide seizoenen zijn prachtig in west-Canada. ‘s Zomers bewonder je de felblauwe meren en wandel je door de bergen met vaak comfortabele zomertemperaturen. ‘s Winters is dit een ander verhaal. Dan daalt het gerust tot -30 graden Celcius, zijn alle bergen witgekleurd en de meren bevroren. Een magisch winterwonderland, perfect voor wintersportliefhebbers

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter