Wintersport in Canada: champagne sneeuwpoeder en poutine

door Iris Timmermans
Wintersport in de Rocky Mountains Canada

Canadees champagne poeder, in de Rocky Mountains bestaat het écht. De sneeuw is zo zacht, fijn en puur dat elke wintersportliefhebber een keer van deze bergen wilt afdalen. Lees meer over wintersport in Canada, de Rocky Mountains!

Uitvalbasis: Banff town

Sunshine village ligt op zo’n 18 kilometer afstand van Banff, een prachtig dorp te midden in de bergen. Door de mooie omgeving is het ook gelijk een toeristisch dorp, met maar liefst 4 miljoen bezoekers in 2016/2017 ben je niet de enige die Banff graag met eigen ogen ziet.

Wintersport in Canada

Per bus of eigen auto rijd je naar de gondel. Deze brengt je in een kwartier bovenin Sunshine Village, waar de bank-liften je verder meenemen naar de hoge uithoeken van het park. Schrik niet als je geen blauwe pistes op de kaart ziet, de rode pistes zijn de blauwe hoe wij ze in Europa kennen. Als beginner kan je dus met een gerust hart via een rode piste naar beneden.

Wintersport in de Rocky Mountains Canada
Wintersport in de Rocky Mountains Canada

Sunshine Village

Sunshine Village is in vergelijking met de grote skigebieden (+250 kilometer) die we in Europa hebben, relatief klein (109 kilometer aan pistes). Door de wijde pistes en doorgaans lange afdalingen, merk je hier niet veel van. Daarnaast kent het park vele verborgen afdalingen, die de lokals op hun duimpje kennen. Zo gingen wij over de Silver Creek, een smal riviertje wat bevroren was. Snowboarders en skiërs sjeesden eroverheen. Hoe later in het seizoen, hoe hoger de natuurlijk gecreëerde jumps. Door het smalle pad, kan je eigenlijk niet veel anders dan je gewoon maar laten gaan.

Sunshine facts

  • 12 liften (wolverine, goat’s eye, jackrabbit, teepee town, divide, standish, strawberry, gondola, wawa, mitey mite, kids kampus)
  • 137 pistes
  • Fun park
  • 109 kilometer aan pistes
  • Skigebied bereikbaar per bus of auto

Ervaren ski- of snowboarder?

Eat your heart out op de dubble diamond afdaling. Deze intens steile piste is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees; vanaf boven lijkt het haast alsof je recht naar beneden gaat. Als je de dubble diamond eind seizoen bezoekt, vind je hier veel bugles. Kijk vooral even terug omhoog als je de gok hebt gewaagd, je mag trots zijn op jezelf!

Wintersport in de Rocky Mountains Canada

Niet pasta maar Poutine

Vergeet niet te lunchen, tussen al het sporten door. Wie voor de volledige Canadese ervaring gaat, besteld een Poutine. Een behoorlijk vette hap: friet bedekt met verse kaas, overstroomd in jus. Heerlijk, maar zorg dat je wel te tijd neemt om uit te buiken voordat je weer doorgaat met je vakantie wintersport in Canada.

Ski-out & apres-ski

De zogenaamde ski-out brengt je van het hoogste punt van Sunshine, helemaal beneden naar de gondel. Een lange tocht, start deze alleen als je je nog fit genoeg voelt na een hele dag wintersporten. Uiteraard is het ook mogelijk slechts een deel van de ski-out te doen. Tijdens de prachtige afdaling zie je wat de hoogte doet met de natuur – de wijde pistes bovenin worden langzaamaan steeds smaller en verandert in een bospad. Uiteindelijk kom je uit bij de parkeerplaats onderaan de gondel, en rijd je rustig terug naar Banff Town voor je apres-ski borrel.

Chillen in de hotsprings

Voor wie liever tot rust komt na een actieve sportdag met wintersport in Canada, bezoekt de hotsprings. Hoewel het meer weg heeft van een verward zwembad, is het water afkomstig van de Upper Hotsprings in de bergen. Vanuit het bad kijk je uit op de witte pieken. Wie geluk heeft, baddert terwijl het sneeuwt. Een fris einde voor een heerlijke dag.

Meer weten?

Bekijk de website van Sunshine Village voor het laatste sneeuwnieuws en live camera beelden!

Wintersport in de Rocky Mountains Canada
Wintersport in de Rocky Mountains Canada

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter