Hiken, hotsprings én mountainbiken op één dag, het kan nabij vulkaan Nevado del Ruiz in Colombia

door Michelle van den Berg
Colombia

Waar velen het Los Nevados National Park in Colombia vanuit het bergdorp Salento bezoeken, is het ook zeker de moeite waard om tijdens je reis door Colombia een tussenstop te maken in Manizales. Hier ben je slechts een dagtrip verwijderd van de vulkaan Nevado del Ruiz en de páramo.

Hike, hotsprings en downhill mountainbiken op één dag

Wij bezoeken Manizales  als uitvalsbasis voor een hike en om te mountainbiken. Ter plekke komen we erachter dat we dit ook in één dag kunnen doen. En waarom ook niet? Na het ontbijt staat de jeep voor de deur en rijden we richting Nevado del Ruiz. Deze vulkaan is maar liefst 5.321 meter hoog. Onze gids raadt ons aan veel water te drinken en de ramen van de auto open te houden, ook al wordt het steeds kouder. Dit helpt om beter te wennen aan de hoogte. In totaal stijgen we van Manizales (op 2150 meter) tot 4100 meter boven zeeniveau.

Bijzonder landschap in Colombia: Páramo

Met de hoogte verandert ook het landschap in Colombia. We komen in de páramo, een ecosysteem boven de boomgrens, maar met begroeiing en onder de sneeuwgrens. Het is uniek voor het noordelijke gedeelte van het Andesgebergte, en heel indrukwekkend! Gelukkig zijn we allemaal, inclusief onze gidsen, onder de indruk, dus lassen we voldoende fotomomenten (en plaspauzes van het vele water drinken) in tijdens de rit naar boven. 

Colombia
Colombia

Hotsprings

Maar we komen natuurlijk niet voor een autorit naar Los Nevados in Colombia… Bij een finca (spaans voor boerderij met grote stukken land) parkeren we de jeep en leggen we het stuk naar de hotspring te voet af. Na ruim een half uur bergafwaarts duikt de gids de bosjes in om het water van de hotspring te testen. Hoe verder stroomafwaarts, hoe koeler het water. De eerste plek is dan ook nog te heet om te badderen, dus dalen we nog een stukje verder af. We hebben nog nooit zo’n natuurlijke en paradijselijke hotspring gezien! Het warme water is heerlijk, ook al zijn we nog niet heel actief geweest vandaag. Daarnaast voelt het als een unieke ervaring, omdat we de enigen zijn en geen toerist hebben gezien op de weg hiernaar toe.

Korte hike naar de lunch

Na de hotspring hiken we weer naar boven. Op bijna 4000 meter boven zeeniveau begin je de hoogte wel te voelen. Te voet lijkt is het landschap nog indrukwekkender dan vanuit de auto. Eenmaal terug bij de finca staat een (welverdiende) lokale lunch op ons te wachten. Na de soep met aardappel krijgen we een worstje, met rijst, aardappel, pasta en een gebakken banaan – aan koolhydraten geen gebrek!

Colombia
Colombia

En dan… downhill mountainbiken!

De extra energie is nodig voor de ruim 20 kilometer downhill die volgt op de mountainbike. De eerste zeven kilometer zijn op een asfaltweg in de páramo, daarna gaat deze over in een onverharde weg. Naast het mountainbiken genieten we ook van het landschap. Na de páramo loopt de weg door een tropisch bos, en eindigen we  in een Alpenlandschap met glooiende heuvels waar de koeien  grazen in het weiland.

Tip: tourorganisatie Páramo Paraiso

Via ons hostel werd de tour van Páramo Paraiso aangeraden, en het is ons heel goed bevallen. Het is kleinschalige organisatie waar je met maximaal 5 personen per tour op stap gaat. Ook zijn de mountainbikes in goede staat. De gidsen zijn professioneel, verantwoordelijk, klantgericht en, niet onbelangrijk, gezellig. Tijdens het mountainbiken rijdt een gids voorop met de auto om tegemoetkomend verkeer te waarschuwen, de andere gids rijdt op de fiets achteraan. Tijdens de tour kwamen  we geen andere toeristen tegen, waardoor het voelt als een exclusieve trip.

We betaalden $200,000 Colombiaanse pesos per persoon, oftewel iets minder dan €60 per persoon, inclusief vervoer, gidsen, lunch, snacks en ruim voldoende water.

Colombia

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter