Kamperen in kleurrijk Salento in Colombia

door Iris Timmermans
IMG_0744

Salento is een klein bergdorpje in de Colombiaanse Andes. De regio staat bekend om haar koffieboerderijen, groene bergen en Valle de Cocorra. Een groene vallei waar palmbomen groeien van wel 60 meter hoog. Genoeg redenen dus voor een meerdaags bezoek aan Salento.  Ook is het dorp zelf een heerlijke plek om even stil te staan, om te genieten van de restaurantjes en omgeving. Wij kwamen tot rust in kleurrijk Salento.

Rijd in oude jeeps

Wandel door de straatjes in Salento, eet in een van de vele restaurantjes en zoek een souvenir uit in de lokale winkels. Een paar keer per maand is er op het grote plein een markt, ook hier vind je vele leuke aandenken aan Colombia. Wanneer je een paar straten hebt bewandelt, zijn de kleurrijke jeeps je waarschijnlijk al opgevallen. De jeeps zijn de taxi’s in Salento. Vaak zit je achterin, en hobbel je over de straatjes. Toen we vroegen hoe oud de kraakjeep is, antwoordde de taxichauffeur trots: “60 jaar, zonder vervangen van de motor!”

Uitzicht over het dorp

Wanneer je de gekleurde trappen oploopt, heb je prachtig uitzicht over het dorp Salento, de vallei en de bergen.  Het kleurige dorp in de groene dorpen geeft een leuk contrast. De gekleurde trappen liggen in het centrum van het dorp, vlakbij het grote plein. Niet te missen.

Salento
Salento

Kamperen in Salento

Wie niet alleen overdag in de buitenlucht wilt zijn, maar ook ’s nachts, boekt een kampeerplek bij La Serrana. Het familiebedrijf heeft zowel ruimte voor tenten als kampers. Wij kwamen hier echte avonturiers tegen die per auto heel Zuid-Amerika aan het rondreizen waren. Heb je geen eigen tent mee?  Reserveer dan een van de vier opgezette luxe tenten van La Serrana. Hier staat zelfs een bed en kast in. Aan het einde van de middag zie je vanaf je ‘veranda’ de zon zakken in de bergen.

Naast kamperen beschikt La Serrana ook over slaapzalen, privékamers en luxe-appartementen. La Serrana is inmiddels al geliefd bij reizigers. Zowel door de groene ligging net buiten het dorp Salento, als het lekkere ontbijt dat ’s ochtends wordt geserveerd.

Salento

Bezoek een koffieplantage en pluk zelf de bonen

In de bergen rondom Salento is de grond erg vruchtbaar. Ook voelt er voldoende regen in de regio. Een perfecte plek dus voor koffieboerderijen. Rondom Salento zijn er tientallen, waar je vaak een tour kan doen. Van A tot Z leer je hoe de koffie wordt verwerkt. Pluk de bessen uit de planten, zie en leer welk proces de bonen ondergaan, en drink uiteindelijk een kopje verse koffie. Een leerzame dag. Daarnaast voor koffieliefhebbers goed om te realiseren hoe hard de koffieboeren moeten werken voor hun loon. Je kunt zelf richting de koffieboerderijen wandelen.

Valle de Cocorra

Salento staat ook bekend om Valle de Cocorra. In deze groene bergen groeien hele hoge palmbomen, sommige worden maar liefst 60 meter lang. Bezoek de vallei en de bewandel de Valle de Cocorra-loop, of duik voor meerdere dagen het Los Nevados National Park in om de Andes bergen van dichtbij te zien.

Salento
Salento

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter