Via Valle de Cocora naar Los Nevados National Park

door Iris Timmermans
Valle de Cocora

Wie Colombia zegt, zegt vaak ook Valle de Cocora. Een bezoek aan deze vallei staat doorgaans hoog op het lijstje. Geheel terecht, ’s werelds hoogste palmbomen in de groene heuvels en bergen hebben iets magisch. Deze palmbomen zijn maar liefst 60 meter hoog. Wat veel mensen niet weten is dat deze vallei onderdeel is van Los Nevados National Park. In dit diverse nationale park tref je onder andere een regenwoud, gletsjers, vulkanen, Páramos, moeras en meer. Een ervaring om niet te vergeten.

Driedaagse wandeling

Voorafgaand aan je bezoek kies je uit de vele opties die Los Nevados National Park je te bieden heeft. Wil je een gletsjer beklimmen? Of liever na een paar dagen wandelen in een warmwaterbron badderen? Wij kozen voor een driedaagse wandeling, waarbij we in twee dagen zouden toewerken naar een piek van 4750 meter. Het liep allemaal iets anders, maar was het alsnog waard.

Starten bij Valle de Cocora

Vanaf het nabijgelegen bergdorp Salento pak je een kleurrijke jeep naar Valle de Cocora. Daar ga je te voet verder, het nationale park is namelijk alleen per benenwagen toegankelijk. Hoewel de vallei vaak druk is, merk je daar al snel niks meer van. Veel bezoekers bekijken alleen de palmbomen, sommigen doen dit met een vier uur durende loop. Bij gebrek aan tijd is dit een aanrader. Wanneer je voor meerdere dagen Los Nevados National Park intrekt, begin en eindig je met diezelfde loop.

Valle de Cocora

Veel pieken in Los Nevados National Park

Al snel loop je door het cloud forest, waar, zoals de naam al zegt, dichte mist tussen de bomen hangt. Dit ligt uiteraard ook aan tijdens welk seizoen je besluit te wandelen. Wij bezochten Los Nevados National Park tijdens het regenseizoen, waarbij een goede regenjas en -broek essentieel is. Door abnormale hoeveelheden regenval waren de paden tijdens onze hike veranderd in modderglijbanen. Soms zakten we tot over onze enkel weg in de blubber. Op de laatste dag, ruim 18 km lang afdalen, leek het haast meer op skiën, met onze wandelstokken gleden we naar beneden. De modderpaden maakte het voor ons een redelijk zware wandeling. Hou daar rekening mee als je ook tijdens het regenseizoen Los Nevados bezoekt.

Geniet van het uitzicht bij Finca la Playa

Na de eerste dag kom je aan in Finca La Playa, het onderkomen voor die nacht. De vrouw des huizes kookt daar op een houtfornuis met drie ‘pitjes’ voor ongeveer vijftien man, iedereen verzamelt zich eromheen voor de warmte. Het keukentje tevens huiskamer is namelijk de enige warme plek in hun huis, een kleine boerderij omringt door bergen. Als je van de keuken naar de gedeelde slaapkamer loopt, passeer je de kalfjes die naast de slaapkamer sliepen, varkens die de eetresten opeten en een roedel aan honden.

Valle de Cocora

Verbazing bij onze gids

Op dag twee staat de piek van 4750 meter op de planning. Tijdens de tocht loop je door uitgestrekte groene velden, een moeras en met her en der een koe. Ook zie je grote en hoge cactussen, in het speciale ecosysteem genaamd Páramos. Omdat bij ons het weer niet meezat, schopte dat de planning ietwat in de war. Op circa 4000 meter aan de voet van de berg, bereikte de regen namelijk een nieuw hoogtepunt. Wat normaal gesproken een helder en smal riviertje moest zijn, veranderde nu voor onze ogen in een geelgekleurd modderstroompje.

Onze gids Andrés keek verbaasd, in al zijn jaren wandelen had hij dit nog nooit gezien. Na een flits en donderknal was het duidelijk: wij gaan niet naar boven. En zo vervolgden wij onze weg naar onze tweede slaapplek, Finca Argentina. De diverse uitzichten in Los Nevados National Park waren het gelukkig waard.

Afdalen, afdalen en afdalen

Op de derde dag wandel je vroeg in de ochtend weg van het onderkomen, waarbij je een laatste maal de bergen beklimt. Daarna volgt een lange weg naar beneden, van ruim 18 kilometer. Goed om je knieën op voor te bereiden, en wandelstokken mee te nemen. De wandeling eindigt bij Valle de Cocora, waar je ditmaal de palmbomen vanaf de weilanden bewondert. Voor de liefhebber staan de ijskoude biertjes aan het einde van de wandeling bij een winkeltje voor je klaar.

Valle de Cocora

Wees je bewust van welk seizoen je Los Nevados bezoekt

Dit ruige gebied maakt nogal veranderingen door tijdens de seizoenen. Wij bezochten het park tijdens het regenseizoen. De wandelpaden waren veranderd in een modderpoel, al glibberend probeerden wij omhoog te komen. Het maakt het wandelen erg intensief, maar ook een éxtra mooie prestatie wanneer je je wandeling hebt voltooid.

Tip: Salento Trekking

Voor de wandeling door Los Nevados National Park hebben wij een gids ingehuurd via Salento Trekking. Onze gids Andrés sprak beperkt Engels volgens de eigenaar, maar dat bleek niet te kloppen. Met wat handen en voetenwerk kon hij zich uitstekend verstaanbaar maken. Salento Trekking biedt ook andere tours aan in Los Nevados National Park.

Valle de Cocora
IMG_3323

dit vind je misschien ook leuk

1 reacties

Anne 2 maart 2018 - 10:00

JAAAA SUPER COOL ! Colombia staat al heel erg lang op ons wensenlijstje 🙂

Reply

Laat een reactie achter