Met El TelefériQo uitzicht over Quito, Ecuador

door Iris Timmermans
Quito

Quito is de hoofdstad van Ecuador. Deze 70 kilometer langgerekte stad ligt tussen de Andes bergen op 2800 meter hoogte. In Quito tref je koloniale sferen in het oude stadscentrum, verderop gelegen liggen de moderne flats en winkelcentra. Maar deze miljoenenstad is ook drukte, en de bussen met zwarte rookwalmen doen je na een dag of twee verlangen naar frisse lucht. El TelefériQo biedt uitkomst. In tien minuten sta je op 4100 meter hoogte met een uitzicht over de stad en adem je frisse berglucht. Pas dan zie je hoe groot Quito eigenlijk is. Hoewel de reisgids ons informeerde dat Quito 1.6 miljoen inwoners heeft, lijkt dat maar weinig wanneer je het aantal onderkomens ziet. De huizen zijn tegen alle heuvels en bergen aan opgebouwd, elke centimeter lijkt wel benut in Quito.

Over El TelefériQo

De voet van de gondel ligt op een behoorlijk wandeltochtje van het openbaar vervoer. Hoewel het als een kleine afstand oogt op de kaart, is het met benauwde dagen toch een klim. Voor wie nog acclimatiseert en rustig aandoet, pakt een taxi naar de voet van de gondel. Omlaag lopen kan altijd nog. De kosten voor deTelefériQo zijn $9,- per persoon.

Uitzicht over de stad Quito

Tijdens de gondelrit omhoog heb je eigenlijk het beste uitzicht over de stad. Naarmate je hoger gaat, laat je de details achter. Boven op de top heb je uiteraard ook nog goed uitzicht over de stad, maar door de heuvels valt ook een deel van de stad weg. Het weidse van de stad zie je wel perfect op 4100 meter hoogte. Bezoek je El TelefériQo op een heldere dag? Wellicht zie je dan zelfs de Cotopaxi vulkaan in de verte. 

Quito
Quito

Wandelen naar 4600 meter?

Wandelliefhebbers kunnen gelijk in Quito aan de slag. Vanaf de top van de TelefériQo kan je de Rucu Pichincha beklimmen. Deze summit ligt op 4680 meter hoogte en is te bereiken met een vijf uur durende wandeling. Vanwege de laatste TelefériQo naar beneden wordt aangeraden deze wandeling niet na 10.30uur in de ochtend te starten. Let daarnaast goed op: onderschat de hoogte niet, zeker niet wanneer je net bent aangekomen in Quito. Vraag ook de weersvoorspellingen na bij de TelefériQo en of de top van Rucu Pichincha open is op de dag van je bezoek.

Koud in de bergen om Quito: neem warme kleding mee

Het weer bovenaan de TelefériQo kan verrassend anders zijn dan in het centrum van Quito. Zo hadden wij het bloedwarm toen we de broeierige stad achter ons lieten, en ontzettend fris op 4100 meter hoogte. Neem een warme trui plus windjack mee omhoog om van het uitzicht te genieten.

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter