Wijn proeven in de bergen: ga naar de wijngaarden in Italië

door Iris Timmermans
wijngaarden in italië

De bergen lenen zich perfect voor actie en adrenaline. Maar soms is even ontspannen ook heerlijk. In de bergen nabij Napels zijn meerdere wijnboeren gevestigd, die vol enthousiasme vertellen over hun druif en wijn. Wanneer je bij de juiste wijngaarden in Italië langsgaat, sluit je de tour af met een wijnproeverij.

De wijngaard van familie Casoli in Italië

Op een uurtje afstand van Napels ligt de wijngaard van de familie Casoli. Vader Luigi en zoon Archimede Casoli hebben zich drie jaar geleden een carrière switch ondergaan. Ze kwamen een prachtig pand tegen in het dorp Candida en besloten dat dit dé plek was voor een wijnhuis. Na een opleiding tot sommelier zijn zij inmiddels echte wijnkenners. Vol passie vertellen ze over de druif van de regio, de typische wijnen die hieruit voortvloeien en het gehele proces dat hiertussen zit.

wijngaarden in italië
wijngaarden in italië

De rondleiding begint met een wandeling over de wijngaarden. Hier proeven we de typische druiven van de regio en horen we over de werkzaamheden die bij het sommelier zijn komen kijken, terwijl we uitkijken op de omliggende bergen in Italië. Archimede’s favoriete bezigheid als wijnboer? Wanneer de druiven geoogst kunnen worden. Dan staat zijn veld vol met medewerkers, die stuk voor stuk de trossen druiven inspecteren. Veel leuker dan al het administratieve werk dat bij een wijngaard komt kijken. Wanneer de druiven voldoen aan de strenge eisen, mogen deze mee de fabriek in. Daar staan drie grote tanks met verschillende wijnen, wij mogen ze vast voorproeven. De lekkerste wijnen proeven we daarna van de fles.  Terwijl we door het pand wandelen met ieder een glas goudgekleurde wijn in de hand, beseffen we; onze trip door Italië is compleet.

Rondleiding bij een van de wijngaarden in Italië? Ga naa Casoli

Wil je ook een rondleiding krijgen bij de wijngaard van Caseli? Archimede spreekt goed Engels en vertelt zeer enthousiast over het gehele proces van wijnproeven. Ook geschikt om langs te rijden en wat lekkere wijnen mee te nemen naar Nederland. 

wijngaarden in italië
wijngaarden in italië
wijngaarden in italië

Bezoek een wijnfestival in de kleine dorpen

Bezoek je Italië in de zomer? Ga naar een wijnfestival! Veel bergdorpjes en steden staan  per zomer een weekend lang op z’n kop. Tijdens een wijnfestival proef je de lokale wijnen uit de buurt, terwijl Italiaanse muziek schalt over het dorpsplein. De lokals dansen enthousiast mee. En het eten… In pannen met een één meter doorsnede werden de heerlijkste pasta’s bereid. Wij snappen waarom Italianen dol zijn op deze festivals. Toegang tot de wijnfestivals is vaak gratis, voor slechts 8 euro proefden wij vijf verschillende wijnen.

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter