Wintersporten in Saalbach Hinterglemm: 270 kilometer aan pistes

door Iris Timmermans
Saalbach Hinterglemm

Bij aankomst zie je de gele kerktoren boven het dorp uitsteken, tijdens je wintersport in Saalbach Hinterglemm blijft dit een centraal oriëntatiepunt. Het kleine dorp ligt in de vallei op 1003 meter hoogte, en biedt toegang tot ruim 270 kilometer aan pistes.

Saalbach is het ultieme wintersportdorp

Saalbach is een écht wintersportdorp. Geen flats die de hoogte insteken, maar een schattig Oostenrijks dorp wat in de jaren is uitgegroeid tot een ski-dorp. Vanaf elke hoek kijk je uit op een skipiste. Daarnaast is Saalbach Hinterglemm is een uitgestrekt skigebied en verbindt het Saalbach met de omliggende dorpen. Hierdoor leent het zich perfect voor een dagtocht per ski of snowboard.

Saalbach Hinterglemm in het kort

 • Het ligt in Oostenrijk op ±970 kilometer afstand vanaf Utrecht
 • 20 sleepliften, 22 stoelliften, 28 gondelliften
 • 270 km aan pistes
  • 140 kilometer blauwe pistes
  • 110 kilometer rode pistes
  • 20 kilometer zware pistes
 • Ongeveer 90% van de pistes is voorzien van sneeuwkannonnen
 • Er zijn 60 hutten
 • De dorpen Hinterglemm, Vorderglemm, Viehhofen, Lengau, Fieberbrunn, Hochfilzen en Leogang zijn allemaal met elkaar verbonden middels het skigebied
 • De hoogste top is 2.100 meter
Saalbach Hinterglemm
Saalbach Hinterglemm

Eten op de pistes

Aan de pistes vind je typisch Oostenrijkse berghutten. De hut bestaat uit hout, hout en nog eens hout. Zowel de muren als het meubilair. Als je goed kijkt zie je de hartjes subtiel verwerkt in het interieur. De bediening gekleed in Lederhosen maakt het plaatje af. Deze omschrijving is passend voor zo ongeveer alle berghutten in het wintersportgebied Saalbach Hinterglemm.

Hoe typisch Oostenrijks de hutten zijn, zo typisch Oostenrijks is ook het eten. Wienerschnitzel, bradwurstel, het eten is niet echt gezond te noemen. Maar wel heerlijk. Onze favoriete hutten en Alm’s (betekent alpine bergweiden) zijn de Reiteralm, Panoramaalm en de Hochalmhütte. Zowel vanwege de vriendelijke bediening als het lekkere eten.

Après-skiën

Naast de grootte en schoonheid van het skigebied, is après-ski een belangrijk onderdeel van menig wintersporter. Ook daarvoor zit je goed in Saalbach Hinterglemm. Wanneer de zon schijnt is het slim om met de eerste borrelom hoger op de berg te beginnen, dan heb je in veel hutten op de piste happy hour. Met de ski-out (de laatste skipiste van de dag die je terug brengt in het dorp) fris je weer op en kan de doorzetter verder in het dorp. In de Oostenrijkse après-ski staat namelijk iedereen met z’n bezweette pak en helm onder de arm, wat een gevoel van saamhorigheid creëert.

Luxe asprès-ski of de Oostenrijkse variant?

In het dorp is voor ieder wat wils. Mensen die houden van een luxe après-ski kunnen terecht bij Eva, een groot terras met verwarming gelegen aan de hoofdstraat. Voor een Oostenrijkse après-ski inclusief gejodel en koeienbellen-muziek, ga je naar de Hinterhag. Ga pas weg als er hartjes worden uitgedeeld, dan wordt iedereen wild. Na afloop heb je nog een kleine afdaling te overwinnen, waarna je door kunt naar de vele barren in Saalbach.

Saalbach Hinterglemm

Drie routes met mooiste uitzichten en tochten in skigebied Saalbach Hinterglemm

In een week tijd hebben wij de volgende routes verkend, allemaal met start en einde in Saalbach en prima te doen voor een gemiddelde skiër/snowboarder in 4 uur tijd:

Route 1: drie toppen op één dag

Met de Schattberg X-press schiet je de hoogte in, op naar 2020 meter. Vanaf hier heb je uitzicht op de bergtoppen aan de ‘overkant’ van de vallei. Deze top is pas het begin van je dag, met deze route trotseer je in totaal drie toppen: De Schattberg Ost (die van 2020 meter), De Schattberg West (2096 meter) en de Zwölferkogel (1984 meter). Hoewel het geen top, heb je vanaf de Spieleckkogel (1998 meter) ook een mooi uitzicht. Vanwege de verse sneeuw hadden zelfs de bomen een witte laag.

De liften en pistes: Schattberg X-press > piste 5 > Schattberg Sprinter > piste 6 en 6a > Zwölferkogelbahn > piste 13 en 12 > nogmaals Zwölferkogelbahn > piste 14 > Zwölfer-Nordbahn > Hochalmbahn en Spieleck 6er > piste 19 > Hochalm 6er > pistes 25 en 27 > Rosswald 6er > pistes 31 en 36 > Sunliner 4er > piste 37 > Wetterkreuz > piste 46 terug naar Saalbach.

Route 2: uitzicht over twee valleien

Op deze route kom je uit op de 2020 meter hoogte, vlak naast de top van de berg Henne (2078m). Geen 360° graden uitzicht, maar wel uitzicht over twee valleien. Inclusief een prachtig lange afdaling.

De liften en pistes: Bernkogelbahn > piste 46 > Bernkogel 6er > piste 48 > Reiter-ost > piste F14 > F10 > Reckmoos Sud > piste F12 > Hochhörndl > pistes f11, f12, f13 > Tirols > piste 37 > Wetterkreuz > piste 46 terug naar Saalbach.

Route 3: een van de langste piste in Saalbach Hinterglemm

De piste 2b is een van de langste piste van het gebied, ongeveer 7 kilometer. Op de Wildenkarkogel top (1910 meter) kan je haast alle omliggende toppen tellen, zeker vanuit de Wildenkarhütte. Een café en restaurant vanwaar je uitkijkt over twee valleien. Daarnaast zijn de omliggende pistes rondom de Magic 6er en de Panorama lift een aanrader.

De liften en pistes: Schattberg X-press > piste 2b > Schönleitenbahn > pistes 66 en 58 > Magic 6er > piste 66 > Panorama 6er > pistes 55 en 53 terug naar Saalbach

Saalbach Hinterglemm

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter