In drie wandeltochten door de uitersten van Peru

door Iris Timmermans
Peru

Zoals de meeste landen in Zuid-Amerika is ook Peru een divers land. Vooral in de variatie van het landschap. Tijdens onze vakantie van zeven weken in Peru, waarbij wandelen centraal stond, waren dit de drie mooiste wandeltochten door de uitersten van het land.

Machu Picchu: tocht door de jungle naar oude Inca stad van Peru

De oude Inca-stad Machu Picchu is vaak dé reden voor een bezoek aan Peru. De Inca stad is omringd door bergen en ligt op 2.438 meter hoogte. Wanneer je de Machu Picchu gadeslaat,  is het een raadsel hoe de Inca’s rond 1450 de stad op deze plek hebben opgebouwd. 

’s Ochtendsvroeg is de oude stad het meest magisch, dan is de Machu Picchu nog helemaal leeg. Afhankelijk van het weer zie je de zon langzaamaan verschijnen boven de stad, vaker nog zie je de nevel wegtrekken uit de omliggende valei. Om deze rust en reinheid op de Machu Picchu te ervaren, is het belangrijk dat je vroeg bij de poort staat te wachten. Je bent niet de enige; veel fanatiekelingen verzamelen zich hier al rond half 5 in de ochtend. Iedereen wil als eerste een kijk werpen op de Inca stad. Wanneer de deuren eindelijk openen, staat je een behoorlijke klim te wachten. De Incatrap naar de stad. Deze bestaat uit 1500 treden.

Ook is het mogelijk om per bus omhoog te gaan. Je slaat dan de trap over en wordt afgezet voor de bovenste hekken van het park. De bus vertrekt later, waardoor je niet de eerste bent in de stad.

Speciaal zicht in Peru: de Huayna Picchu

Naast de Inca stad ligt de top Huayna Picchu. Ook vanaf hier heb je uitzicht op de stad, maar dan vanaf de andere kant. En hoog: 2700 meter om precies te zjjn. Per dag mogen maar een beperkt aantal mensen de Huayna Picchu beklimmen. Reserveer dit dus op tijd.

IMG_2884
IMG_2820

Praktisch

Om bij de Machu Picchu te komen, leggen veel mensen de Salkantay of Inca trail af. De inca trail is het oorspronkelijke pad van de Inca’s. Om erosie te voorkomen beperkt de overheid het aantal reizigers naar 500 per dag. Om deze reden moet je maanden van te voren reserveren. De kosten variëren van 400 tot 600 euro voor de vierdaagse wandeltocht.

Een alternatief is de Salkantay wandeling. Ook deze tocht duurt vier dagen. Hoewel je niet over het échte Incapad wandelt, loop je wel door de bergen. Je passeert ook de Salkantay Pass van 4600 meter hoog. De wandeling vraagt veel van je, maar maakt het uitzicht op de Machu Picchu des te mooier.

Santa Cruz: dwars door het Peruaanse Andesgebergte

De Santa Cruz hike tocht loopt dwars door het Andesgebergte in Peru. De steile rotsen lijken de lucht in de schieten, zo naast de groene vlakke velden aan de voet van de berg. Bij de start van de wandeling zie je slechts een glimp van de vallei die je nog gaat bewandelen, na vier dagen zweten krijg je als beloning een prachtig uitzicht over diezelfde vallei die je hebt getrotseerd.

In vier dagen klim je tot een hoogte van 4.763 meter. Gelukkig start de wandeling op …, anders is de opgave voor een gemiddelde bergwandelaar onmogelijk. Tijdens de tocht loop je langs de twin-lakes, twee helderblauwe meren die vlak naast elkaar liggen. Afhankelijk van het seizoen tref je of nog een derde meer, of een bruine droge vlakte; het meer is opgedroogd.

Wanneer je de wandeling met gids en kok boekt, staat aan het eind van de dag je tentje al klaar. Hoe we overdag de wilde paarden in de verte zagen galoppeerden, hoorden we ze ‘s nacht rakelings langs onze tent rennen. Soms leek het haast alsof ons kleine tentje in kwamen lopen.

Wandeltips
Mighty Mountains

Een bijkomend voordeel van wandelen met een organisatie is dat je niet met je slaapspullen, eten en drinken op je rug loopt. Dit wordt gedragen door de ezels. Let wel op: de kwaliteit van de spullen plus de verzorging van de dieren verschilt per organisatie. Vraag hiernaar als je je oriënteert op de juiste organisatie.

Colca Canyon: wandelen door een natuurlijke ‘oven’

Vlakbij de grote stad Arequipa ligt de Colca Canyon. Deze dankt haar naam aan de grote roofvogels die hoog over de canyon vliegen, de zwarte Condor. De vogels hebben een spanwijdte van wel drie meter breed. Vogelliefhebbers wereldwijd komen speciaal naar deze plek om de zeldzame vogel te spotten.

Maar ook de canyon zelf is het uitzicht waard. Deze is op sommige plekken dieper en breder dan de Amerikaanse Grand Canyon. In de canyon liggen verschillende dorpjes, zoals Lluahar en Oasis. Zo kan je je eigen wandelroute samenstellen. In het gelijknamige dorp Colca start de tocht, in de guesthouses, hostels en hotels kunnen ze je vaak meer vertellen over de route. Wij wandelden van Colca naar Lluahar en door naar Oase. We eindigden terug bij af in Colca. Lees hier meer over de wandeling.

Klik hier voor meer Zuid-Amerika. 

Colca Canyon

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter