Wandelen in Schotland langs de oevers van Loch Muick

door Iris Timmermans
wandelen in Schotland

Loch Muick is volgens de locals een geliefde bestemming van Prins Charles. Geef hem eens ongelijk; dit langwerpige meer ligt in de Schotse Hooglanden en is omringd door bergen. Wanneer je wandelt langs de oevers van Loch Muick, kom je in vier uur een divers landschap tegen; bossen, watervallen, verlaten spookhuizen… Met geluk word je tijdens het wandelen in Schotland ook nog getrakteerd op wilde herten. 

Cairngorms National Park

Loch Muick ligt in het Cairngorms Nationaal park, het grootste nationale park van Schotland. In dit park leven veel verschillende dieren, waaronder herten, eekhoorns en verschillende vogelsoorten zoals de buizerd en kievit.  Hoewel het pas relatief kort geleden is opgericht (2003), weten outdoor liefhebbers het park te vinden. Wanneer we lunchen in het kleine dorp Ballatar zijn we omringd door sportievelingen: mountainbikers en wandelaars in overvloed. ’s Winters schijn je hier ook te kunnen wintersporten en wandelen op sneeuwschoenen. Keuze zat in Cairngorms National Park.

Vanaf Ballatar ligt Loch Muick op een halfuur rijden afstand en is bereikbaar via een slingerweg door een vallei. De wilde herten grazen in de verte over de weilanden. Bij aankomst is de parkeerplaats vol, Loch Muick is een geliefde bestemming. Zeker tijdens het lekkere weer waarmee we worden verrast in de lente. Vandaar dat we onze auto parkeren langs de weg, net als tientallen andere auto’s. En route naar het meer is een informatiecentrum, buiten hangt een bord over de verschillende wandelroutes in het gebied. We lichten er twee toe:

wandelen in Schotland
wandelen in Schotland

4 uur: Round the Loch, wandelen langs de oevers van Loch Muick

De route langs de oevers van het meer Loch Muick is zo’n 13 kilometer en duurt ongeveer vier uur, inclusief nodige stops om van het uitzicht te genieten. Wij bezoeken Loch Muick in de namiddag en kiezen voor deze variant. De diversiteit van het landschap verrast ons. We starten de route hoog boven het meer, waar het pad nog redelijk breed is. Het geeft ons mooie uitzichten op het boemerang-vormige meer en de bergen die erachter liggen, met in de verte her en der nog wat sneeuw.

Na een halfuur wandelen komen we aan bij een waterval, hier nemen we de afslag rechts en wandelen we over een smal paadje op zo’n vijftien meter hoogte langs het meer. Wanneer we bij de ronding van het meer aankomen, zijn we op dezelfde hoogte met het water. Hier steken we de rivier over, die vanuit de bergen vers water toevoegt aan Loch Muick. Ook zijn hier kleine strandjes, een perfecte plek voor een picknick. Tijdens ons bezoek is april is het iets te fris, maar ’s zomers lijkt het ons een heerlijke zwemplek voor verkoeling.

We vervolgens onze wandeling en komen aan bij een klein bos, waar ook een achtergelaten spookhuis in gelegen is. De mossige ondergrond bij de bomen met het meer schitterend tussen de bomen door, maakt het een magisch geheel. Wanneer je bij het boothuis aankomt, ga je rechts om je rondje langs het meer te voltooien. Op het grotere pad ga je links, terug naar het informatiecentrum.

wandelen in Schotland

Doordat we aan het eind van de middag startten met onze wandeling, kwamen we steeds minder mensen tegen. Door die rust hadden we opeens drie herten over het pad schieten, een goede afsluiter van onze dag bij Loch Muick.

8 uur: Lochnagar trek, wandelen in Schotland door de bergen rondom het meer

Het is ook mogelijk om de pieken rondom het meer te trotseren. In zo’n 7 a 8 uur trotseer je verschillende passen en bergen, je start en eindigt bij Loch Muick. De wandeling is 19 kilometer lang en kent 755 meter hoogteverschil. Een goede route om te wandelen in Schotland. Wil je een gedetailleerde uitleg voor je wandeling? Bekijk de website van Walk Highlands, hier leggen ze in acht stappen uit hoe je moet lopen. 

Bij het informatiecentrum geven ze de volgende algemene tips wanneer je gaat wandelen in Schotland rondom Loch Muick: 

Zomertips:

  • Draag bergschoenen
  • Neem een map, kompas, zaklamp en eten mee
  • Laat een briefje achter van je route in de box bij het informatiecentrum, en informeer het informatiecentrum direct wanneer je terug bent gekomen.
  • Zorg dat je op de hoogte bent van de lokale weersvoorspelling
  • Neem een wind- en regenjack mee en wollen trui om warm te blijven

Wintertips:

  • Neem per persoon altijd één ijsbijl mee
  • Neem een klimtouw mee
  • Weet hoe je bovenstaande twee correct kunt gebruiken
  • Weet hoe je gevaarlijke sneeuwvlaktes kunt herkennen én vooral ontwijken

Als laatste tip geven ze mee dat sneeuw in de Schotse bergen het gehele jaar kan vallen. Wees hier dus op voorbereid! Check de weersvoorspelling bij je hotel of het informatiecentrum zelf.

wandelen in Schotland
wandelen in Schotland

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter