Wandel door de rijstvelden van Sapa, Vietnam

door Iris Timmermans
Sapa

Sapa staat bekend om haar groene rijstterrassen, en ligt midden in de bergen. Geniet van het uitzicht terwijl je wandelt door de rijstvelden in Sapa, en slaap bij de bevolking thuis in een homestay.

Regen of zonnestralen in Sapa?

Sapa ligt in het noordwesten van Vietnam. Afhankelijk van het seizoen waarin je de regio bezoekt, kan je je nog eens verkijken op het clichébeeld van een zonnig zuidoost-Azië. Tijdens ons bezoek was continue regen, wolken, en ‘s nachts zelfs het vriespunt een betere omschrijving. Hierdoor hebben we relatief weinig van het uitzicht kunnen genieten. Toch was het een bijzondere ervaring, mede door onze keuze om bij een Vietnamees gezin in de bergen te slapen.

Ervaar écht Vietnam en verblijf in een homestay

Vanaf het dorpje Sapa duik je gelijk de bergen in. Het is raadzaam om dit met een gids te doen, inclusief slaapplek. De dorpjes die je aandoet zijn vaak zo klein dat daar geen hostels te vinden zijn. Een tour regel je in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, of nog beter: in het bergdorp Sapa zelf.

Sapa
Sapa

Wanneer je per nachtbus van Hanoi naar Sapa reist, staan de lokale gidsen vroeg in de ochtend al op je te wachten. Vaak bieden zij het complete pakket aan: gids, overnachting bij hun gezin thuis, en eten. Door direct met de gidsen het gesprek aan te gaan, kan je zelf je route samenstellen en bepalen hoeveel dagen je wilt wandelen. Ook is het goed om te weten dat al het geld dus direct naar het gezin gaat, en niet naar tussenpartijen. Zeker wanneer je later die avond in het huis van je gids bent, ben je waarschijnlijk extra blij met je keuze.

Kies een gids in Sapa

Toen wij ’s ochtends vroeg de bus uitstapten, raakten we aan de praat met Em, een vrolijke Vietnamese met haar kleine achterop haar rug. We besloten al snel dat we graag met haar op pad wilden. Samen met haar vriendin Lee gidste ze ons door de bergen naar haar gezin en huis. Zoals geschreven hebben we geen geluk met het weer; de wolken blijven hangen en de regen blijft stromen. De beroemde rijstvelden blijven voor ons dus grotendeels verborgen, vaak zien we maar zo’n twee a drie meter voor ons.

Natte aankomst

We glibberen zo’n vijf uur op de paden, en komen uiteindelijk bij het dorp van Em aan. Hoewel we goede regenkleding en –schoenen droegen, bleek de regen toch sterker; we arriveerden zeiknat bij Em thuis. Dubbel pech; de kleren in onze rugzak zijn ook nat geworden. Gelukkig had de man van Em het kampvuur al aangemaakt toen we aankomen.

Sapa
Sapa

Opwarmen in de keuken

Samen met haar twee lieve kinderen, man en moeder, verzamelden we ons in de keuken. Tevens de warmste plek in hun huis, midden in de bergen is natuurlijk geen centrale verwarming maar kampvuur. Bereid je dus voor op een koude nacht, en neem goede extra kleding mee (ingepakt in een écht waterdichte tas). In de avond eten we samen, en kletsen we vooral met Em. Als enige spreekt zij vloeiend Engels. Ze vertelde ons veel over het leven in de Vietnamese bergen. Hoe ze al hun groenten en rijst zelf oogsten, dat op de zolder hun rijstvoorraad ligt van het jaar. Maar ook dat hun huis dient als kerkje, als een van de weinigen in de omgeving zijn Em en haar gezin Christelijk. Juist deze gesprekken maakten het een onvergetelijke ervaring.

Per motor terug naar Sapa

De volgende dag zijn al onze spullen nog steeds zeiknat, en de regen is nog niet gestopt. Om die reden besluiten we achterop de motor te stappen bij de mannen van Em en Lee, zij rijden ons in rap-tempo terug naar de bewoonde wereld in Sapa.

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter