Hawaii: walvissen spotten met groene bergen op de achtergrond

door Iris Timmermans
Mighty Mountains

Hawaii is voor velen van ons een droombestemming – we kennen allemaal het beeld van vrolijk dansende mensen met een bloemenkrans om terwijl de zon ondergaat. En hoewel dit inderdaad de  vulkanische eilandengroep kenmerkt en menig strandliefhebber hier een fantastische vakantie beleefd, is Hawaii ook een plek voor avonturiers. Midden in de Noordelijk Stille Oceaan komen zee en bergen samen. Eén van de beste manieren om van beide tegelijkertijd te genieten? Per kano voor de kust van Maui, terwijl je bultrugwalvissen spot.

Maak kennis met Maui

Maui is het op een na grootste eiland van Hawaii. Op het eiland tref je de Haleakala vulkaan, ruim 3055 meter hoog. Ook de beroemde Hana road is een populaire dagactiviteit voor toeristen, een slingerweg neemt je mee langs de groene jungle van het eiland, de kustlijn, watervallen, valleien en bergen. Maui is ook een perfecte plek voor waterliefhebbers. Vanaf het strand start je je eigen snorkeltour, zo zwem je met gekleurde vissen, octopussen en met geluk ook met zeeschildpadden. ’s Winters hoor je onderwater vreemde geluiden op de achtergrond – het zijn de vele walvissen verderop in de zee.

IMG_8474
Mighty Mountains

Wil je de walvissen van dichtbij bewonderen? Boek een trip met een zeilboot. Dit kan op verschillende plekken op Maui, wij kozen voor het rustigere dorp Lahaina.  Per toeval kwamen wij in contact met een lokal, hij was aangesloten bij de daar gevestigde Harbour Club. En zo zaten wij niet veel later op een zeilboot om walvissen te spotten. Terwijl je tijdens het zoeken op en neer deinst op de golven, is de omgeving opzichzelfstaand al prachtig. Achter de golven rukt daar de steile kustlijn van Maui op, vanaf zee heb je goed zicht op alle kloven en valleien. Wanneer een bultrug zich aan het plaatje voegt, kan het uitzicht al helemaal niet meer stuk. 

Per kano walvissen spotten

Is de zeilboot je nog niet avontuurlijk genoeg? Het is ook mogelijk om per kano de zee op te gaan. Uiteraard ben je dan wel stukken kwetsbaarder, walvissen springen soms uit het water en je wilt niet dat deze bovenop jou en je kano landt.  Wij hadden de kans om met een lokale natuurfotograaf mee te gaan, hij fotografeerde met regelmaat walvissen vanuit zijn kano. Hij was onze gids. Na wat tips (zoals: niet gillen wanneer de walvissen aan het oppervlak zijn, de trillingen in het water kunnen ze laten schrikken) gingen we vol goede moed de zee tegemoet. Op de uitkijk naar de reusachtige beesten. In de verte zagen we een aantal uit het water opspringen, even later zwommen de bultruggen onder onze kano door. Hoewel ze tientallen meters onder ons door zwommen, waren ze alsnog goed zichtbaar. Met de zon op het water lijken de witte vinnen haast licht te geven. Een erg onwerkelijke ervaring, kanoën boven walvissen.

Na een paar uur vertrokken we voldaan terug naar Maui. Totdat de gids plots de kano tot stilstand bracht… Enkele seconden later kwamen drie grote walvissen met hun rug aan het oppervlak, om uit te ademenen. Krachtig spoten ze de lucht uit hun spuitgat, en dat op nog geen drie meter afstand. Ze waren zo dichtbij dat ik de littekens op de huid kon tellen. Een magisch moment. Kort daarna doken ze weer diep onderwater.

Mighty Mountains
Walvissen in Hawaii

Blijf je liever op het vaste land? Wanneer je vanaf een hoger gelegen klif uitzicht hebt op de zee, kan je zomaar eens geluk hebben. Met een verrekijker in je hand vergroot je je kansen.

Praktische tips om in Hawaii walvissen te spotten

Bultruggen zijn een van de grootste dieren op onze aarde. Van november tot maart overwinteren ze  in de warme wateren van Hawaii. Hier paren ze en worden de kalven geboren. In de lente maken ze de lange overtocht terug naar koudere gebieden, zoals Alaska. Hier is in de zomer veel voedsel voor de bultruggen te vinden. Bultruggen kunnen 50 jaar oud worden.

Let op: met de kano de zee op gaan is niet zonder risico’s. Bultruggen kunnen namelijk tot 16 meter lang worden, en wegen maar liefst 25 tot 30 ton. Zorg dus dat je je vooraf goed informeert (bijvoorbeeld bij je accommodatie of kano verhuur). Overweeg ook om met een gids het water op te gaan.

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter