Wandel op sneeuwschoenen naar de afgelegen Skoki Lodge in de Canadese Rocky Mountains

door Iris Timmermans
Rocky Mountains

Stel je een afgelegen hut voor, omringd door de Canadese Rocky Mountains. Alleen bereikbaar te voet of langlauf-tocht. Geen bereik, geen wifi, niets. Behalve uitgestrekte witte bergen en maagdelijk witte sneeuw om je heen. Bezoek de Skoki Lodge in het skigebied Lake Louise en dit is je niet langer vreemd. In 3 tot 5 uur wandel je naar deze idyllische berghut om te overnachten, om de volgende dag via dezelfde trail weer terug te keren naar de bewoonde wereld.

Start de wandeling vanaf skigebied Lake Louise

De tocht naar de Skoki Lodge begint in het skigebied Lake Louise. Lake Louise is onderdeel van het Banff National Park, wat een van de mooiste nationale parken is in de Rocky Mountains. Om bij de trail te komen, maak je gebruik van een paar liften in het skigebied. Hoewel skiliften je doorgaans omhoog brengen, neem je in dit geval ook een stoeltjeslift naar beneden. Met de piste naast je voelt dit voor de wintersporter lichtelijk onwennig. De drukte van het skigebied laat je al snel achter; na de laatste lift duik je zo de bossen in. In één dag wandel je naar de Skoki Lodge.

Sneeuwschoenen aan en gaan

In de winter ligt er in de Canadese Rocky Mountains een forse laag sneeuw. Dan is de Skoki Lodge alleen bereikbaar met langlaufen of sneeuwschoenen. De traditionele sneeuwschoen heeft wat weg van een tennisracket onder je schoen gebonden. Hierdoor word je gewicht verdeelt over een groter oppervlak, waardoor je niet langer wegzakt in de sneeuw. Inmiddels is er ook een moderne variant van de sneeuwschoen. Met deze sneeuwschoenen én waterdichte stappers wandelden wij in één dag naar de Skokilodge.

Rocky Mountains
Rocky Mountains

Wandelen door de Rocky Mountains

De trail is zo’n 11 kilometer lang en duurt drie tot vijf uur. Onderweg loop je door bossen en uitgestrekte velden, omringd door bergen. In de wintermaanden is alles wit, je wandelt door een puur winterwonderland. De tocht bestaat uit wat klim- en afdalingsmeters, waaronder de Deception Pas. Op een hoogte van 2485 meter heb je prachtig uitzicht, je kijkt uit over wat je hebt afgelegd en waar je naartoe op weg bent. Als je een verrekijker bij je hebt, spot je misschien zelfs de Skoki Lodge in de weggelegen bossen.

Onderweg kom je enkele onbewoonde hutten tegen, tijdens sneeuwstormen kan je hier schuilen. De Skoki Lodge is de eerste hut die je tegenkomt waar wél mensen wonen. In de Lodge wonen en werken zo’n acht mensen. Het team rouleert per seizoen. Zij zorgen ervoor dat de kamers en huisjes schoon zijn, en zetten het heerlijke eten op tafel. De bewoners komen maar zelden in de bewoonde wereld, vaak alleen tijdens het boodschappen doen voor de gasten.

De feiten van de wandeling naar Skoki Lodge op een rijtje

  • De trail is 11 kilometer
  • Wandeling duurt 3 tot 5 uur
  • De start van de wandeling ligt op 2015 meter
  • De Skoki Lodge ligt op 2165 meter hoogte
  • Tijdens de wandeling ga je over de Deception pas (2485 meter)
  • Tijdens de heenweg klim je van de start tot de pas zo’n 470 meter over 7,5 kilometer
  • Op de terugweg klim je van de Skoki Lodge tot aan de Deception Pas +- 320 meter over 3,5 kilometer

Accommodatie en Skoki Lodge in de zomer

In de hut is plek voor zo’n 22 bezoekers. De hut is populair, vooral bij de Canadezen zelf. Check dus altijd van te voren of er een bed beschikbaar is, reserveren kan via de Skoki Lodge website. Ook tijdens de zomer is de Skoki Lodge een aanrader. Via dezelfde wandeltocht kom je aan bij de lodge, alleen dan met bergschoenen in plaats van sneeuwschoenen. Wellicht zie je nog wat sneeuw op de bergtoppen liggen, maar verder wandel je door een groene omgeving.

Rocky Mountains

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter