Mountainbike vanaf vulkaan Cotopaxi in Ecuador naar beneden

door Iris Timmermans
Cotopaxi

Met een hoogte van 5897 meter is de kegelvormige Cotopaxi is een van ’s werelds hoogste vulkanen. Sjees met een mountainbike vanaf het basecamp naar beneden, terwijl je uitkijkt over het uitgestrekte landschap in het Andesgebergte in Ecuador.

De vulkaan ligt vlakbij de stad Latacunga. Op heldere dagen is de vulkaan zelfs vanaf de hoofdstad Quito te bewonderen, zo’n 70 kilometer verderop. Door de gletsjer op de top, is de punt van de Cotopaxi altijd witgekleurd.

Rommelende Cotopaxi

Lange tijd rommelde de Cotopaxi; sinds 1783 is de vulkaan maar liefst vijftig keer uitgebarsten. Hierdoor is de top voor enkele jaren officieel gesloten, tot oktober 2017. Check tijdens je bezoek bij lokale autoriteiten voor de laatste updates, zodat je weet wat je mogelijkheden zijn.

Cotopaxi
Cotopaxi

Tijdens ons bezoek was de refuge-hut José Rivas, (4864 meter) wel open. Vanaf Latacunga vertrokken we per jeep naar boven. Hoe hoger we kwamen, hoe meer lawaai deze maakte. Op de uitgestrekte velden zagen we wilde paarden galopperen en liet te top van de Cotopaxi zich af en toe tussen de wolken door zien.

Op naar de refuge

De jeep bracht ons tot vlak onder het basecamp, de laatste tientallen meters liepen we zelf omhoog. Makkelijker gezegd dan gedaan, door de hoogte is het bikkelen. Daarnaast was het erg koud en waaide het hard, op een gegeven moment begon het zelfs te sneeuwen. Neem dus warme en waterdichte kleren mee als je de Cotopaxi bezoekt.

Eenmaal aangekomen in de refuge-hut José Rivas kan je even opwarmen. Drink een kop coca-thee tegen hoogteziekte en laat een stempel in je paspoort zetten van de Cotopaxi vulkaan. Een leuk aandenken aan je hoge avontuur.

Cotopaxi

Mountainbike naar beneden

Maar eigenlijk begint het avontuur pas echt als je per mountainbike naar beneden racet. In het begin is Cotopaxi behoorlijk steil en bestaat de weg uit veel haarspeldbochten. Stop af en toe om de bergen tot je te nemen, in de verte zie je zelfs een meer liggen. Dat is je mountainbike-bestemming.

Praktische tour informatie

Wij boekten de tour in Latacunga. Per persoon kostte deze $45, inclusief vervoer, gids, lunch en entreegeld voor het nationale park. Fooi voor je gids is niet inbegrepen. Vraag trouwens tijdens het boeken van de tour of je de mountainbikes mag zien, de kwaliteit verschilt namelijk per organisatie.

IMG_7414
Cotopaxi

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter