6x uitzicht op de Faroer eilanden waar natuurliefhebbers van dromen

door Iris Timmermans
Faroer eilanden

De Faroer eilanden bestaat uit 18 eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan. Wanneer je op de kaart een driehoek maakt tussen IJsland, Noorwegen en Schotland, ligt de Faroer daar exact tussenin. De afgelegen locatie zorgt ervoor dat toerisme nog behapbaar is op de Faroer eilanden, en je niet met honderden naar hetzelfde uitzicht staat te kijken. Sterker nog, wanneer je de “toeristische” spots goed timet, heb je zelfs die voor jezelf.  

1. Mulafossur Waterval bij Gasadalur

Een waterval die uitkomt op de oceaan, je ziet het niet vaak. Op het eiland Vagar is het zo. De waterval is één van de kenmerkende uitzichten van de Faroer eilanden.  Het water komt hoog uit de bergen vandaan, gelegen achter het dorp Gasadalur. Soms kan de harde wind nog wel eens roet in het eten gooien; wanneer het té hard waait lijkt de waterval haast te verdwijnen, het water wordt dan meegenomen in de lucht. Ook een spectaculair gezicht.

Bij de waterval zijn verschillende wandelroutes. Voor hét uitzicht op de waterval volg je het pad vanaf de parkeerplaats links langs de kust. Dan hoor je de waterval nog voordat je hem kan zien, de waterval start pas wat lager vanaf de klif, onzichtbaar wanneer je boven de waterval loopt. In een kwartiertje kom je bij het uitkijkpunt, dan zie je het water werkelijk vallen in de zee.

Faroer eilanden
Mulafossur Waterval bij Gasadalur
Faroer eilanden
Voetbalveld in de verte, bij Eidi

Om kosten te besparen bezoek je de waterval op je aankomst of vertrek dag (mits je reist per vliegtuig). Het vliegveld en de waterval  liggen namelijk op hetzelfde eiland, dat alleen bereikbaar is per tunnel. De lange tunnel loopt onder de zee en kost tol, zo’n 15 euro per retour. Slim dus om je bezoek aan de waterval te laten samenvallen met een andere activiteit op het eiland Vagar op de Faroer eilanden.

2. De vuurtoren van Mykines, het vogeleiland van de Faroer eilanden

Mykines is hét vogeleiland van de Faroer eilanden. Tijdens de zomermaanden moet je haast je best doen om de papegaaiduikers niet omver te lopen. Deze schattige beestjes vliegen af en aan. Maar Mykines staat niet alleen bekend om haar vogels. De iconische vuurtoren staat op de punt van het eiland, wanneer je over de kust uitkijkt waan je je aan het einde van de wereld. Draai je je om, dan kijk je uit over de kustlijn van Mykines. En de rug van het eiland, de grote berg die noord met zuid verbindt.

3. Voebalveld bij Eidi

Eidi is een van de talloze schattige dorpjes in de Faroer eilanden. Toch heeft deze iets unieks, namelijk een spectaculair voetbalveld. Het voetbalveld is gelegen aan de kust, met uitzicht op de steile kliffen van de Faroer eilanden. Aan de andere lange zijde loopt een rivier. Voor wie de ‘gewone’ uitzichten op de Faroer zat is, is deze toevoeging aan het ruige uitzicht een welkome afwisseling. Het dorp Eidi ligt niet ver van Funnings Kommuna.

Faroer eilanden
Funnings Kommuna
Faroer eilanden
Kallur, foto door Marc Zimmer

4. Funnings Kommuna

Haarspeldbochten zijn het kenmerk van rijden door de bergen. Bij Funnings Kommuna op de Faroer eilanden rijd je over deze scherpe bochten met uitzicht over de vallei. De baai, het kleine dorpje Funnings Kommuna gelegen aan het water plus de bergpieken daarachter maken dat je ook deze uithoek van de Faroer eilanden wilt bezoeken.

Voor een perfect uitzicht over Funnings Kommuna, rijd je richting het dorpje Gjogv. Als je de laatste haarspeldbocht hebt gehad, passeer je een wildrooster. Parkeer hier je auto en loop aan de rechterkant van het hek omhoog. Het zijn specifieke instructies, die je pas begrijpt wanneer je er rijdt. Tijdens ons bezoek hadden we te maken met een sterke wind, vandaar dat we de laatste meter op handen en voeten hebben beklommen. We wilden niet de diepte ingeduwd worden door de wind… Vanaf hier heb je vrij uitzicht op de baai, de kliffen aan de overkant en uiteraard Funnings Kommuna.

5. Kallur, de vuurtoren van Kalsoy

Een andere iconische vuurtoren van de Faroer eilanden tref je op het eiland Kalsoy. Dit langwerpige eiland is alleen bereikbaar met de pont. Steek over met je auto en rijd naar het noordelijke dorp Trøllanos. Vanaf dit dorp wandel je richting de vuurtoren Kallur. De vuurtoren Kallur is relatief klein, maar heeft wel een grote schattigheidsfactor. Gelegen aan de rand van een hoge klif zijn je iconische uitzichten op de Faroer eilanden compleet. 

Faroer eilanden
Uitzicht op zee nabij Floating lake
Faroer eilanden
Floating lake

6. Sørvágsvatn, de floating lake van de Faroer eilanden

Last but not least is het uitzicht op de Sørvágsvatn een must see op de Faroer eilanden. De stijle kliffen waaraan het meer grenst zorgen ervoor dat het meer ‘zweeft’ boven de zee. Een optische illusie. Om tot het uitzicht te komen, moet je de randen van de kliffen opzoeken. Waar het gras wat is vertrapt, heb je vaak het beste uitzicht op de zee, klif en meer.  Ook hier moet je opletten op de heftige en vaak onverwachte windvlagen, de kliffen zijn honderden meters diep. In zo’n 45 minuten wandel je richting het uitzichtpunt. Neem 2 uur de tijd voor de wandeling als je rustig aan wilt doen.

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter