Ontdek Lago Yojoa en ervaar de natuur in Honduras

door Michelle van den Berg
Natuur in Honduras

Honduras staat in Nederland voornamelijk bekend als een gevaarlijk land met veel criminaliteit. Het reisadvies toont  een kaart die deels oranje is gekleurd; ‘alleen noodzakelijke reizen’. Maar wanneer je de grote steden (San Pedro Sula, Tegucicalpa en La Ceiba) vermijdt en je gezonde verstand gebruikt, is het qua reizen te vergelijken met andere landen in Midden Amerika – én het heeft liefhebbers van de bergen en de natuur ontzettend veel te bieden. De gebaande paden in Honduras voeren langs de ruïnes van Copan en de Bay Islands (Roatan en Utila), maar juist het binnenland is ook ontzettend mooi. Zoals het meer van Yojoa. Lees meer over de natuur in Honduras.

Hike met uitzicht

Vanuit het dorpje Los Naranjos lopen we in zo’n anderhalf uur naar de top van de Las Nalgas bergrug. Grappig feitje: Las Nalgas betekent… de billen, vanwege het reliëf.

Onze gids is een vogelaar, hij weet ons dan ook veel te vertellen over de verschillende vogelsoorten. Ook kan hij, heel vermakelijk, het tsjirpen goed imiteren. Na een korte wandeling door het dorp, waar we versteld staan van de verschillende fruitbomen, komen we aan bij de voet van de berg. We lopen door een koffieplantage, en dan gaat het redelijk steil omhoog door een tropisch woud. Naar verluidt is dit het mooiste uitzicht over het meer omringd door bergen… oordeel zelf maar! We lopen ook nog even naar de andere kant, waar we genieten van het uitzicht op het dorp Los Naranjos.

Natuur in Honduras
Natuur in Honduras

Kanotocht tussen de bergen

Nu we het meer van boven hebben gezien, zijn we ook erg benieuwd naar het meer zelf. We huren een kano en varen vanaf Los Naranjos een klein stukje de rivier af. Eenmaal op het meer kijken we onze ogen uit: het is prachtig omringd door de bergen. Tussen het riet liggen een paar bootjes te vissen, maar verder is er nauwelijks ‘verkeer’ op het meer, genieten!

Waterval Pulhapanzak

De waterval van Pulhapanzak is misschien wel de grootste verrassing van onze reis van vier maanden door Midden Amerika. De waterval op zichzelf is al indrukwekkend met een val van 43 meter. We twijfelen tussen de zipline over de waterval of de ‘tour achter de waterval’. Omdat in ons hostel was verteld dat je de laatste echt niet mag missen, besluiten we dat te doen – een goede keuze. We lopen op het pad langs de waterval naar beneden, en gaan een hek door. Glibberend over de rotsen lopen we achter de gids aan, tot hij ineens een paar meter naar beneden springt… Het blijkt uiteindelijk meer een canyoning tour te zijn dan de wandeling die wij hadden verwacht. En telkens wanneer we denken dat we echt niet meer verder kunnen, wenkt de gids ons om het hoekje om toch nog even door de waterval heen te klimmen. Na dit avontuur vol adrenaline ziet de zipline er een stuk minder spectaculair uit, en houden we het voor gezien.

Natuur in Honduras
Natuur in Honduras
Natuur in Honduras

Accomodatie tijdens je bezoek aan natuur in Honduras

Ondanks dat het niet een heel toeristisch gebied is, heeft Lago Yojoa ontzettend veel te bieden. Dat neemt niet weg dat de overnachtingsplekken schaars zijn. Wij sliepen bij D&D Brewery. D&D is een lodge, restaurant én brouwerij ineen met verschillende opties en daardoor voor elk wat wils: van dormbedden of een kampeerplek voor een paar euro per nacht, tot privékamers en een eigen cabana. Ook hebben ze een uitgebreid aanbod van activiteiten waarbij ze je op weg kunnen helpen – ze regelen een gids, of helpen met de routebeschrijving. Wij waren er net op het verkeerde moment, toen ze geen zelfgebrouwen bier schonken, helaas! Het restaurant biedt wel veel keuze van Hondureze tipicos tot een good old hamburger.

Reizen met je verstand

Wij hebben ons tijdens onze reis in Honduras veilig gevoeld, maar we zijn wel voorzichtig geweest. Zo hadden we nooit veel geld en waardevolle spullen op zak, hebben we niet in het donker gereisd, et cetera. Daarnaast hebben we mogelijk ook een beetje geluk gehad. Hou vooral het actuele reisadvies in de gaten, doe navraag bij je hostel/hotel over de veiligheid en volg het advies op!

Natuur in Honduras

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter