Spot condors tijdens een hike in de Colca Canyon, Peru

door Iris Timmermans
Colca Canyon

De Colca Canyon in Peru staat bekend om haar prachtige condors. Vogelliefhebbers vanuit de hele wereld komen hier om deze reusachtige roofvogel te spotten. De canyon zelf is ook de moeite waard; deze is maar liefst twee keer zo diep dan de Grand Canyon in Amerika. Goed voor de fanatieke hiker dus, het hoogteverschil plus de warmte maakt het een uitdagende wandeling. In de canyon liggen verschillende dorpjes waar je kunt overnachten, zodat je je eigen huttentocht kunt samenstellen.

Spot de condor

In de nabijgelegen grote stad Arequipa boeken veel toeristen een tour naar de Colca Canyon. Veel gaan in twee dagen heen en weer om de condor te zien. Een behoorlijke rit, de bus van Arequipa naar de canyon duurt zo’n vijf tot acht uur. Eenmaal aangekomen bij de canyon verzamelen de vogelspotters zich op speciale uitkijkpunten. Opzoek naar de zwarte vogel, met een spanwijdte van 2,7 tot 3,2 meter breed. Een imposante vertoning. De vogel vliegt vaak hoog boven de canyon, opzoek naar eten. Neem je verrekijker mee om de condor zo goed mogelijk te zien.

Hike van dorp naar dorp

Tijdens een wandeltocht kan je de canyon goed bekijken. Vanaf de rand lijkt de Colca Canyon gigantisch, maar nog meer als je beneden staat, vlakbij het riviertje dat door de canyon loopt. Je staat dan in een kloof, omringt door hoge wanden, met overal waar je kijkt andere rotsformaties.

Veel wandelaars starten vanaf het gelijknamige dorp Colca hun wandeling. Hotels en hostels geven je vaak goede adviezen over welke dorpen je het best kunt aandoen tijdens je tocht. Dit is afhankelijk van je gewenste intensiviteit. Per dorp moet je de canyon oversteken, een behoorlijke afdaling én klim. Zeker wanneer de zon schijnt en de Colca Canyon in een soort oven verandert.

Colca Canyon
Colca Canyon

Lunchen met uitzicht in de Colca Canyon

Wij besloten op de eerste dag richting Lluhar te wandelen, en vervolgens door naar Oase. We hadden de Colca canyon haast voor onszelf, we kwamen amper andere toeristen tegen. Dit zorgde ervoor dat we op de mooiste plekjes konden lunchen, en we ons in ons eentje waanden. Op onze nieuw gemaakte vriend na, Bennie de hond. Drie dagen lang liep hij met ons mee.

Warmwaterbron & Oase

Na de eerste dag zweten, kwamen we aan bij Lluhar. We werden welkom ontvangen door de eigenaar van het hostel, ieder kreeg drie dikke zoenen. Vanwege de hitte liepen we gelijk door naar de rivier en hun warmwaterbron. Eerst afkoelen in de koude rivier, daarna lekker badderen terwijl de zon achter de canyon verdwijnt.

Colca Canyon

Het kleine dorp Oase in Peru doet haar naam eer aan. Midden in de doorgaans droge en bruingekleurde canyon, ligt daar opeens een groene waas met een zwembad. Goed vertoeven, de tocht van Lluhar naar Oase kende vele hoogteverschillen. Met een welverdiend drankje in het zwembad, kijk je ook vanaf Oase uit op de steile wanden van de Colca Canyon.

Hoewel het dorp een prachtige plek zou zijn om de wandeling af te sluiten, heb je nog één klim in het vooruitzicht. Oase ligt namelijk diep in de canyon, en is alleen per voet bereikbaar. Dus hup omhoog, de Colca Canyon uit. Terug naar het dorp Colca.

Colca Canyon
Colca Canyon

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter