Bewonder de sterrenhemel vanaf Maunakea, vulkaan in Hawaii

door Iris Timmermans
vulkaan in Hawaii

Maunakea is een slapende vulkaan op Big Island, Hawaii. Vanaf de zeebodem gemeten, is de vulkaan in Hawaii maar liefst 10.203 meter hoog. Dit maakt het de grootste berg ter wereld (niet te vergissen met de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest). Vanaf zeeniveau steekt de berg 4.205 meter de lucht in. Sportievelingen wandelen omhoog vanaf het bezoekerscentrum Maunakea. Minder lang de tijd? Rijd dan met de auto omhoog, en loop de laatste meters naar de top van de vulkaan.

Vulkaan in Hawaii is de poort naar de sterrenhemel

Op de Maunakea staan 13 gigantische telescopen. Elf verschillende landen bestuderen met deze telescopen het heelal. De vulkaan in Hawaii is namelijk een van de beste plekken ter wereld om de sterrenhemel te bekijken. In het bezoekerscentrum vind je veel uitleg over waarom dit zo’n goede plek is. Bezoek de vulkaan aan het eind van de dag, als je de sterrenhemel met eigen ogen wilt aanschouwen. Langzaamaan verschijnen tientallen sterren aan de hemel, dit is slechts het begin. Ook de zonsondergang zelf is een aanrader.

vulkaan in Hawaii
vulkaan in Hawaii

Sneeuw en vulkanen

Als je aan Hawaii denkt, is sneeuw waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt. Toch is het mogelijk op de top van Maunakea. Door de hoogte en kou, is deze soms met een laagje sneeuw bedekt. Vaak van korte duur.

Voor de Hawaïanen zelf is sneeuw op hun eiland ook een bijzonder fenomeen. Wij ontmoetten twee broers die hun truck aan het volladen waren. Hun kleine kindjes thuis hadden nog nooit sneeuw gezien. Door de hoogte konden ze niet mee de vulkaan op, dus besloten ze de sneeuw mee naar huis te brengen. Een creatieve oplossing.

Overigens is sneeuw op Maunakea vanuit Hawaïaanse legende niet verassend, zij geloven namelijk dat de sneeuwgodin Poli’aha op de vulkaan leeft.

Hou rekening met hoogteziekte

Besluit je vanaf zeeniveau de vulkaan in Hawaii Maunakea te bezoeken? Hou rekening met hoogteziekte. In ongeveer twee uur tijd rijd je namelijk vanaf zeeniveau tot wel 10.203 meter hoogte. Heb je hoofdpijn, ben je duizeligheid? Keer terug naar het bezoekerscentrum, zij kunnen je verder helpen.

vulkaan in Hawaii
vulkaan in Hawaii

dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter